onsdag, januar 27, 2016

Mine kampe med de mørke måneder

Når jeg fortæller at jeg skal ud og rejse, får jeg: "nu igen, du har lige været ude og rejse". 
Måske er det rigtigt. Jeg griber enhver mulighed for at kunne komme ud og rejse, hvis det er muligt økonomisk og tidsmæssigt. 

Men når det er oktober herhjemme i Danmark, er det mørkt og tit med gråt vejr med masser af regn (det skal dog siges at det naturligvis også er smukt i efterårstid, når solen er fremme og der ligger bladene fremme). 
Fra oktober til februar, hvor det er mest mørkt i Danmark og de fleste dage er kølige. 

Det er også disse måneder, jeg ikke er på toppen. Både mentalt og helbred. Min vintertristhed kommer fremme. Nogle dage er de så slemme at jeg bare vil være hjemme efter arbejde. Nogle dage er det gode dage hvor jeg husker at lave aftaler eller komme ud og se/lave noget. 
De fleste dage kommer jeg bare igennem og få det overstået og ser frem til de lyse måneder. 

Jeg har tit lavt energiniveau disse måneder og kæmper på de gode dage at få det bedste ud af disse måneder. At jeg nyder andre øjeblikke istedet for at fokusere på at det er vinter. Det er tit disse måneder, hvor jeg sjusker mest med kost og halter med min træning.  Jeg vil gerne have energi til alt men det har jeg ikke. Det henter jeg så på mine rejser i de mørke måneder. Jeg har efterhånden fundet ud af at det hjælper mig rigtig meget at komme ud til varme lande i danske vintre, for at få energi og sol, så min depot bliver fyldt op. Det er lykkedes mig at gøre det de sidste mange vintre og det er fantastisk. For mig, da jeg får fornyet energi og kan tit holde resten af vinteren ud. (Det kommer også an på hvor længe jeg er i de varme lande, da det er bedst at gøre det i mindst 2 uger i træk). 

De dage hvor der er solskin i Danmark, i de kølige og mørke måneder, holder faktisk mig oppe og jeg nyder det. Desværre ved vi aldrig hvordan vores vinter ser ud år efter år. Denne vinter  har været varmere end normalt, så det har være mindre "dårlige" dage for mig. Værst er det, når det er gråvejr og regn, for så kan jeg nemt blive hjemme hvis ikke jeg skal noget. 

Jeg har også måttet konstatere at jeg har psoriasis, dog i mild grad at det egentlig ikke kan ses tydeligt. Men jeg kan se det og mærke det. De kommer fremme, når det er køligst. Det er de sidste par år, jeg først kan rigtig mærke at jeg har psoriasis  på huden. 
Og når jeg rejser til varme lande i vinteren, forsvinder min psoriasis i sekundet hvor jeg lander (OK - ligefrem ikke med det samme, men efter en dag er det væk). Min hud er også glad. 

Heldigvis er det dejligt i Danmark om sommeren at jeg ikke har det store behov at bruge min sommerferie netop i de sommerlige måneder, men i stedet gemme de uger til vinteren. 

Bonus: jeg får det godt med energi igen, mit helbred er glad. Og oven i købet skal jeg ikke slås med mine kolleger om at få lov til at holde ferie i ugerne 29-33. De fleste af kollegerne vil have ferie samme uger. Og min situation gør at jeg tit er væk i januar, og stort set ingen af mine kolleger gør det. Det kan give lidt problemer hvis jeg også vil tage ferie i december, men det kan løses. 

Jeg rejser for at få nye oplevelser, indtage nye kultur til mig, at se noget nyt og at komme ude i verden. Men også for at få det godt. Det er bonus i at jeg får en rejse ud af disse. Det er det positive i mine så kedelige vinter-tingester. 2 kommentarer:

by NANA MARIE sagde ...

Hørt! Og lad os sparke vinteren væk til din fest! ;)

Maiken Vestergaard sagde ...

Jeg synes det er fantastisk at du oplever verdenen på den måde som du gør det!