fredag, august 07, 2009

Vi skal ikke lade os acceptere, at der står døvstumme om os overalt, vel?

Jeg var med en bruger hos en læge i går. Brugeren ville have, at jeg skulle skrive for hende, for at undgå at der opstod misforståelser mellem hende og lægen. Det var også fair nok. Vi havde ikke fået en tolk, øv.
Jeg skrev efter, hvad brugeren sagde på tegnsprog - og omvendt, når lægen skrev - det gik egentlig godt nok, men lægen viste ikke sig at være en åben læge og viste heller ikke en smilende ansigt, som jeg selv håbede. Jeg kan godt lide, hvis lægerne viser åbenhed og smilende karma til os. Jeg holder også af, at læger kan gøre deres arbejde og kan henvise, hvis de ikke er eksperter i et bestemt område.

Men hende der lægen i går, er en af de ´dårligste´ læger, jeg har oplevet, hvis jeg kan sige det. Jeg kunne ikke lide hende. Men ok. Jeg var der for brugerens skyld, så jeg måtte være professionel og neutral, men det kunne jeg faktisk ikke til sidst, da brugeren fik en henvisning, og det stod på papiret at patienten er døvstum.

Det KUNNE jeg altså ikke tage. Jeg forventer faktisk, at af alle, at lægerne har kendskab til de nyeste titler om forskellige handicaps, sygdomme eller andre diagnoser. Men hallo, vi er sgu ikke døvestumme.
Vi er nogen dejlige væsener, som er døve. Ikke andet.

Jeg måtte simpelthen sige det til hende - sgu gjorde jeg det. Skrev, at vi ikke er nogen døvestumme, men døve.

6 kommentarer:

Klejs sagde ...

Godt gået! Bliver også irriterende, hvis nogen siger døvstum. Jeg får knopper og lyst til at skrige vedkommende i hovedet for at vise at jeg altså ikke er stum. Men man må bare påpege fejlen - gang på gang.

Camilla sagde ...

Ja jeg er helt enig med dig! Døve har altså også stemmer. Bare fordi vi har en hørenedsættelse, betyder det altså ikke at vi er født "tungeløse" eller hvordan man nu siger det..

Anonym sagde ...

Sådan min pige, så kan de lære det.

jeg har selv igennem mange år sagt til mindst en million mennesker der bruger ordet døvstumme om døve, at der altså kun findes ganske få mennesker der både er døve og stumme. Jeg har, så vidt jeg ved, aldrig truffet nogen der ingen stemme havde.

Men en læge burde da i det mindste
vide bedre.

FAR

Anonym sagde ...

Godt gået, Christina. Jeg oplever også selv at blive kaldet døvstumme flere gang. Det er nok ikke eneste gang du vil opleve som det i dag. Folk har bare svært at fatte at døve kan skrige og råbe i 150 decibel.

Og det sidste.. Hvordan reagede lægen, da hun læste din besked til hende?

/Doug

Maiken sagde ...

Det er sgu da utroligt, 2009, ik? eller hvad. Og læger, jamen de burde da at vide bedre. Uf den slags snæversynede mennesker. De får det dælme også at vide af mig, når det er! Desværre er det ikke sidste gang.

Selvom min mors datter er 26 år gammel, og har arbejdet det samme sted i 15 år, så får hun stadig spørgsmål om hvordan jeg klarede en udd., at vi kan bo i hus. HELT ÆRLIGT!

helle sagde ...

Jeg var med til lederkurset, som medarbejder og overværede en oplæg for begyndere og foredragsholderen (selv døv, en stærk døv profil) gik ind for ordet døvstum og mente vi skulle acceptere ordet. Hun kom med flere gode argumenter, som jeg selvfølgelig har glemt. Der er flere døve i KBHs området, som er begyndt at ændre holdning. Det var sjovt at se at deltagerne følte sig provokeret trods hendes gode argumenter. Men det var i hvertfald interessant - lad os se hvad der sker om nogle år :-)